A láthatatlan ellenség

sajnos már mindenütt jelen van!

Védi a belsőszerveinket

   Sugárzás…

A szó a hidegség, a pusztítás, a terméketlenség és a bizonytalanság félelmét kelti bennünk.  Nem is szólva a    „békés” atomról, vagy arról, hogy a radioaktív sugárzás az alapja minden  idők leghalálosabb, legpusztítóbb fegyvereinek. A Csernobil és Fukushima atomerőműveiben történt katasztrófák – a Föld radioaktív szennyezéséről szóló „fekete könyvének” legsötétebb, de messze nem egyetlen oldala.

Nehezen hisszük el, de a sugárzás problémája kisebb vagy nagyobb mértékben mindenkit érint. A levegő, a víz, az élelmiszerek, a gyermekjátékok, ékszerek és régiségek, orvosi vizsgálatok, különösen a röntgensugarak mindezek radioaktív sugárzás forrásai lehetnek. Ide sorolhatjuk még a metróval való utazást, a repülőutat és a fémdetektorokat… De nem kell ilyen messzire menni – saját otthonunk falai is halálos veszélyt rejthetnek.

Ahogy ezt egy radioaktivitás kutató keserűen megjegyezte: „Úszunk a sugárzás tengerében”

Mint ismeretes, a radioaktivitást az atommagok instabilitása okozza. Az instabilitás miatt az atommag szétesik, amelyet az úgynevezett ionizáló sugárzás kísér, azaz radioaktív sugárzás kibocsátása  történik. A radioaktivitás energiája rendkívül magas, és hatással van az emberi szervezet sejtjeire is.
Többféle típusú sugárzás létezik: alfa-részecskék, béta-részecskék, gamma-sugarak, neutronok és röntgen-sugarak. Az első három – az emberre legveszélyesebbek közé tartoznak. 

Ám az egészségre gyakorolt hatás tekintetében nem csak a sugárzás ereje, hanem az idő hossza is számít, amíg hatást gyakorol a szervezetre. Még a legjelentéktelenebb forrás is, mint például, a gyenge radioaktív sugárzású tárgyak, hosszú kontaktus esetén rosszindulatúan befolyásolhatják az emberi egészséget.

A legszörnyűbb dolog az, hogy az ember nagyon sokáig még csak nem is sejti, hogy sugárzás hatása alatt
áll – hiszen a sugárzás szabad szemmel nem látható, nincs színe vagy illata. Az alattomos, láthatatlan ellenség képes behatolni a szervezetbe a beleken, a tüdőn, vagy a bőrön keresztül is. És ha nincs kéznél egy sugárzásmérő (a sugárzási szint mérésére szolgáló speciális készülék), csak találgatni tudunk, honnan várható a baj.

Talaj: nincs információnk a városi területein található elhelyezett radioaktív hulladéklerakókról, ugyanakkor a városokban rendszeresen fedeznek fel az új sugárforrásokat. Egész városrészek épülnek radioaktív hulladéktemetőkre. Néhány évvel ezelőtt például egy nagyváros  legkedveltebb építkezési területén mért sugárzás erőssége 150-szer meghaladta a megengedett mértéket. A városi házak és villák tulajdonosai nem keveset kockáztattak – a nyaralóban töltött pihenés után érzett rossz közérzet a legtöbb esetben összefüggésben állt a szennyezett talajjal.

Termékek Piros alma, édes körte, érett földieper, hús, baromfi, gombák, gyümölcsök – a szakemberek a városi piacokon minden évben több tonna szennyezett terméket találnak (csak találgathatunk, milyen mennyiségű szennyezett árucikk csúszik ki a sugárzás mérő ellenőrzés alól, és jut el „szerencsésen” az asztalunkra!). A kutatások eredményei alapján a szervezetben felhalmozódó sugárzás akár 70%- a az élelmiszereken és a vízen keresztül jut a szervezetünkbe.

Gyermekjátékok:  Úgy tűnik, a nyuszik, autók, medvék és más játékok – nem mindig a legjobb ajándékok a gyermekek számára. Nagy botrány tört ki például egy moszkvai piacon, amikor megállapítást nyert, hogy a plüss „barátok” sugárzása 20-szor meghaladta a megengedett határértékeket! A bűnös – vagy a minőségen aluli festék vagy a sugárzó műanyag volt, vagy az, hogy sugárzó területen tárolták a játékokat.

Ékszerek : Bármely medál vagy nyaklánc súlyos veszélyt rejthet magában: a drágakövek néhány modern feldolgozási technológiája során radioaktív sugárzást alkalmaznak.

Régiségek: Egy másik potenciális radioaktív sugárzásforrás. A múlt század 40-60-as éveinek játékait, ajándéktárgyait és dekorációit gyakran foszforral vonták be, amelynek összetevői közé radioaktív elemek tartoztak, ugyanígy, a korsókat és borospoharakat úgy „díszítették”, hogy az üvegnek elegáns, sötét árnyalatot adó  gamma-sugarak alatt vezették át őket.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .